Visitem l’Aquàrium de Barcelona

Els alumnes de 1r de batxillerat de les modalitats cientificotecnològiques visitem l'aquàrium per la setmana cultural.

imatge de l'aquari

VISITEM L’AQUÀRIUM DE BARCELONA

Aquesta darrera setmana, s’ha celebrat la setmana cultural a l’Escola Pia Nostra Senyora i una de les activitats proposades pel centre ha estat una visita a l’Aquàrium de Barcelona, situat al barri de la Barceloneta, el qual compta amb una immensa llista d’espècies marines tant mediterrànies com tropicals les quals es poden veure a través d’enormes aquaris ambientats en funció de les necessitats que exigeix el conjunt.

Aquesta activitat s’ha viscut amb molt entusiasme per part de tot l’alumnat el qual ha assistit, ja que ha esdevingut tot una experiència on s’han explicat qüestions realment interessant.

Han assistit els alumnes de 1r de batxillerat que cursen les modalitats científiques i han estat separats en dos grups, els de l’àmbit tecnològic i els del biològic els quals han fet tallers i visites diverses.

 

Els de l’àmbit biològic, vam fer un taller sobre els invertebrats i una visita pels aquaris on nedaven aquests animals. En primer lloc, ens vam haver de tornar a dividir en dos grups, ja que no tots podíem fer el taller a l’hora de manera que mentre uns el realitzaven, els altres feien la visita i a l’inrevés.

El taller consistia en  omplir una fitxa amb la informació de l’invertebrat que ens lliuraven en una peixera petita amb l’ajuda d’un llibre amb els trets anatòmics característics de cada invertebrat o grup d’invertebrats.

A continuació, durant  la visita hem observat aquest tipus d’animals marins en els seus respectius aquaris. Mentre ens fixàvem en cada animal, ens anaven donant informació sobre tots ells amb relació al seu aspecte físic, capacitats, funcions pel medi ambient, depredadors, nutrició i condicions del seu hàbitat. En referència a aquest últim punt, ens van explicar la importància de preservar les condicions de l’aigua en la qual aquests estan acostumats a viure, ja que, en cas de no ser així, pot ser perjudicial per ells mateixos i fins i tot pel medi ambient, ja que es poden arribar a destruir ecosistemes a causa de l’arribada d’espècies invasores a altres aigües amb una fauna diferent. És important també tenir en compte la temperatura de l’aigua en la qual es troben els animals, ja que aquests també poden tenir “fred” i, per tant, si l’aquari té una temperatura a la qual no estan acostumats, se’ls ha de tenir un període més o menys llarg de temps en un aquari de quarantena on es puguin anar adaptant als canvis en el medi. Finalment, una altra dada interessant és que els peixos, a causa de la seva manca de pestanyes, no descansen tal com ho fem nosaltres, ja que no poden tancar els ulls així que ho poden fer de diferents maneres. Per un costat, alguns peixos no necessiten estar en moviment per realitzar la respiració i, per tant, poden romandre quiets sense problema. D’altra banda, hi ha algunes espècies que requereixen moviment per respirar, ja que és l’única manera que l’aigua passi per les brànquies i, per tant, estan constantment nedant i, per descansar, van desconnectant segons quines zones del cervell, ja que tenen el cervell dividit en hemisferis diferents dels dels humans.

 

Seguidament, els que estem especialitzats en l’àmbit tecnològic, vam entrar a l’aquàrium a les 10:15 h per visionar tot el que és la part tècnica d’aquest, és a dir, el que la gent no veu. Només entrar a l’aquàrium, la Laia, que era la persona que ens va acompanyar i que ens va explicar tot amb detall, ens va fer una pregunta la qual tots vam fallar i ens vam quedar sorpresos amb la resposta. Aquesta pregunta era: Quants litres creieu que hi ha a l’aquàrium? Doncs bé, la resposta que més es va apropar van ser 500.000 L i la resposta correcta, era que actualment hi ha sis milions de litres a l’aquàrium i quatre d’aquests en una sola piscina la qual ens va ensenyar més endavant.

 

Després vam anar direcció al pis de baix, on es situen totes les màquines que estan relacionades amb la filtració i el control del pH. La Laia ens va comentar que el pH de l’aigua ha d’estar al voltant de 8 i que abans d’arribar l’aigua a la piscina de l’aquàrium, aquesta ha de passar per 6-7 màquines de filtració, ja que l’aigua que s’utilitza, s’extreu directament del mar, i ha de passar per una neteja abans d’arribar a la piscina de l’aquàrium. Finalment, la poca aigua que es perd torna al mar.

Un cop ja vam veure la sala on estan els aparells de filtració, vam anar al laboratori on investiguen als animals i curen a aquells que no estan bé, per tal que es recuperin i puguin tornar a l’aquàrium. Aquella sala s’anomena la sala de quarantena, i ens van impressionar els peixos que hi havia, ja que en piscines molt petites tenien cries de taurons i peixos amb deficiències que havien de ser cuidats amb  molta més atenció i diferent menjar.

Per finalitzar la visita a la zona tècnica, ens van portar a la piscina on hi havia quatre milions de litres i era espectacular ja que podiem veure la piscina des de dalt i veiem tots els taurons i peixos que es veuen en el tour normal des d’una perspectiva que ningú veu.

En conclusió, pensem que va ser una experiència molt divertida, i on vam poder descobrir, per una banda, una gran quantitat de curiositats sobre les espècies que vam poder visitar a part d’ensenyar-nos a reconèixer espècies d’invertebrats segons les seves característiques anatòmiques i explicar-nos com d’important és mantenir les condicions del seu hàbitat natural . Per l’altra banda el que no veiem de l’aquàrium i els processos i les cures que s’han de tenir per mantenir-lo.