La setmana del 19 al 23 de març, els alumnes de segon de batxillerat vam fer el viatge cultural de final de curs. Va ser una setmana molt intensa a la capital de la República Txeca, Praga, on vam visitar diversos llocs i vam fer múltiples activitats.
Diumenge 19 de març, comença el viatge. Vam arribar a l’hotel al matí i vam començar la ruta pel centre de la ciutat, concretament pel barri de Stare Mesto, on vam tenir bastant de temps lliure per poder visitar la zona.
Actualment aquesta zona de Praga és la més antiga, turística i pintoresca de tota la ciutat, però fins ben bé finals del 1989, la ciutat pràcticament no era visitada per turistes.
Les façanes d’aquest barri no van patir gairebé cap desperfecte després de la segona Guerra Mundial i conserven el seu estil barroc i modernista, un dels elements més característics de la zona.
Stare Mesto es connecta amb Nove Mesto a través del Pont de Carles, el més antic de la ciutat, el qual visitarem un dels següents dies. Aquest pont travessa el riu Moldava, un punt força visitat.
Durant aquesta visita lliure els elements més destacats eren el riu i el pont on trobem 30 estàtues; la torre de l’ajuntament, famosa pel seu rellotge astronòmic on cada hora hi apareixen 12 apòstols i la torre de la pólvora, una de les portes originals de la ciutat.
A la nit, després de sopar teníem algun temps lliure per descobrir la vida nocturna de la ciutat.
Dilluns 20 al matí visitem el castell de Praga i el barri de Mala Strana.
El castell de Praga va ser fundat pel príncep Bořivoj de la dinastia Přemyslovci o Premyslid cap a l’any 880. Situat al centre històric de Praga, va ser declarat patrimoni de la humanitat per l’UNESCO. És un dels castells més grans de tota Europa amb l’antic Palau Reial, la catedral de Sant Vito, que és la major església gòtica del país, la Torre de la Pólvora i el carrer d’Or.
Posteriorment, vam visitar els jardins del castell, un espai renaixentista que envolta el castell des del 1540.
Baixant del castell vam passar pel barri de Mala Strana i vam visitar el mur de John Lennon, un lloc de pelegrinatge per a tot amant dels Beatles i per a qualsevol que vulgui conèixer un dels racons més pintorescos de Praga. Després de la seva mort, la ciutat es va sumar als homenatges.
A la tarda vam tenir la opció d’escollir entre anar al museu del comunisme, al museu de Kafka o pujar a la torre de l’Ajuntament.
MUSEU DEL COMUNISME: El Museu del Comunisme de Praga relata els anys de domini comunista a l’actual República Txeca, des de la implantació del model polític el 1948 fins a la seva caiguda a la Revolució de Vellut el 1989.
A través de sis seccions (els orígens, el somni, la realitat, el malson, les figures històriques i la revolució de vellut), el museu cobreix tots els aspectes del comunisme a Praga, des de la vida quotidiana fins a la propaganda i la censura.
MUSEU DE FRANZ KAFKA:
El Museu Franz Kafka és un museu dedicat a la vida i obra del famós escriptor txec Franz Kafka. Està ubicat a la ciutat de Praga, República Txeca, a la casa on Kafka va viure durant diversos anys de la seva vida.
El museu compta amb una extensa col·lecció de documents, fotografies, manuscrits i altres objectes personals de Kafka, així com de la família i amics propers. Els visitants poden veure l’habitació on Kafka va escriure gran part de les seves obres, incloent-hi La Metamorfosi, El Procés i El Castell.
A més, el museu ofereix exposicions interactives i multimedials que exploren l’obra i el llegat de Kafka, així com el context històric i cultural a la Praga de l’època. També hi ha una botiga de regals on es poden adquirir llibres i records relacionats amb Kafka i la seva obra.
El Museu Franz Kafka és una visita obligada per a qualsevol fan de l’autor o aquells interessats en la literatura txeca i europea en general.
TORRE DE L’AJUNTAMENT: La Torre de l’Ajuntament de Praga (en txec: Staroměstská radnice) és un dels edificis més destacats de la Plaça de la Ciutat Vella (Staroměstské náměstí) a Praga, República Txeca. La torre data del segle XIV i fou construïda com a part de l’Ajuntament de la Ciutat Vella de Praga.
La Torre de l’Ajuntament és famosa pel rellotge astronòmic, que data del segle XV i és considerat un dels rellotges astronòmics més antics i elaborats del món. El rellotge mostra l’hora, les fases lunars, el calendari i la posició del sol i la lluna al zodíac.
A més del rellotge astronòmic, la Torre de l’Ajuntament també ofereix una vista panoràmica espectacular de la Plaça de la Ciutat Vella i els seus voltants. Els visitants poden pujar al cim de la torre per gaudir de les vistes, i també poden visitar l’interior de l’Ajuntament de la Ciutat Vella, que inclou una galeria d’art i una exposició sobre la història de la ciutat.
La Torre de l’Ajuntament de Praga és un dels principals atractius turístics de la ciutat i una visita obligada per a qualsevol visitant que vulgui experimentar la història i la bellesa de Praga.
Dimarts 21 vam començar el dia agafant el bus per anar al barri jueu de Praga. El més típic de visitar al barri de Josefav o Barri Jueu són les Sinagogues: Sinagoga espanyola, Sinagoga Pinkàs i Sinagoga Klaus. Vam poder entrar a totes elles, sempre respectant els costums i gaudint de l’interior d’una cultura diferent.
El més impressionant és el Cementiri Jueu. Allà es troben més de 12.000 làpides en una superfície menor que un camp de futbol. La tomba més antiga data de 1439. Hi ha unes 100.000 persones enterrades, moltes, unes sobre les altres per falta de lloc fins a un nombre de 12. La guia ens va explicar que allà, a diferència dels cementiris d’aquí que els familiars porten flors als nínxols, allà es posen pedres.
Després del temps lliure per dinar i descansar, ens vam trobar tots per anar caminant fins al parc Petrín, un dels més famosos de Praga. Tot i trobar-nos amb una pujada bastant feixuga, vam aconseguir arribar a dalt de tot, on hi havia una rèplica de la Torre Eiffel de París. Vam poder gaudir de les vistes des de dalt del parc, ens vam estirar a la gespa, i vam descansar fins que va ser l’hora de tornar als autocars per anar a sopar a l’hotel.
Com cada nit, els autocars ens van portar al centre de la ciutat per gaudir de la nit.
Dimecres 22, el penúltim dia 🙁
Va tocar matinar per agafar l’autocar que ens portava al camp de concentració de Terezin. Terezín és un poble situat a uns 61 Km al nord-est de Praga, conegut pel seu antic camp nazi de concentració, el camp de concentració de Theresienstadt.
El camp està dividit en dues parts, la fortalesa gran i la fortalesa petita. La primera va servir de gueto i hi van arribar a viure més 150.000 jueus en condicions de vida deplorables, la majoria dels quals foren deportats i exterminats a Auschwitz- Birkenau. La segona va servir de camp de concentració (no d’extermini); molts jueus hi van morir i també molts presos polítics.
Va ser una visita molt impactant en la qual vam aprendre molt sobre el que va passar anys enrere.
A la tarda vam tornar al centre de Praga i vam tenir temps per dinar, visitar per lliure tots aquells llocs als quals encara no havíem tingut temps d’anar, i descansar per gaudir de l’última nit.
I finalment va arribar Dijous 23, l’últim dia. Ens vam llevar més tard del normal, després de la nit de celebració i el bus ens va tornar a portar al centre. Tots junts vam caminar fins a un dels carrers més amples i coneguts de Praga, i vam fer les fotos, tant de curs com de classe. Va ser l’últim moment tots junts, ja que després teníem temps per acabar de gaudir de la ciutat i a la tarda marxar cap a l’aeroport.