Un poble aturat en el temps

El poble vell de Corbera d’Ebre és la imatge viva de la Batalla de l’Ebre

Per Laia Sabaté Munté

A la comarca de la Ribera d’Ebre trobem el poble vell de Corbera d’Ebre ubicat dalt d’un turó; que mira des de dalt el nou poble que el substitueix. Els carrers i les cases conviuen entre la runa, mentre que l’església encara va tenir una mica més de sort i conserva la seva estructura i façana. La proximitat de la vila al riu Ebre fa que patís la violència d’una guerra sense escrúpols; una que s’ho enduia tot mitjançant intensos bombardejos. El poble vell de Corbera d’Ebre ens parla des del silenci més profund el seu testimoniatge. El dolor d’un poble, la destrucció d’una història, el sentiment de l’oblit. El recinte va estar declarat Lloc Històric per la Generalitat de Catalunya l’any 1992.

La Guerra Civil Espanyola fou el conflicte que succeí a Espanya durant el 1936 fins al 1939. El feixisme, dirigit pel general Francisco Franco, fou la principal motivació a combatre per part d’altres ideologies del país. A finals del 1938, tot i les Brigades Internacionals, les unitats militars de voluntaris estrangers amb la intenció d’ajudar al bàndol republicà, els nacionals començaven a decantar la balança cap al seu cantó comptant per exemple amb la famosa Legió Còndor de l’Alemanya nazi. La Batalla de l’Ebre va ser l’ofensiva de l’exèrcit republicà que tenia com a objectiu travessar el riu i intentar contenir als enemics el màxim temps possible. Caracteritzada per ser una batalla cruel i de desgast, aquesta va sentenciar el final de la guerra; la victòria dels nacionals. Aquell 25 de juliol de 1938, quan iniciava l’operació, el poble vell de Corbera d’Ebre fou condemnat a un tràgic final.

Visitar el poble vell de Corbera d’Ebre i caminar pels seus carrers és una tasca obligada i necessària per tothom qui vulgui preservar la memòria del seu país. La història no és res aliè a la nostra persona, sinó l’arma, aquesta vegada constructiva, utilitzada per conèixer el nostre passat, saber com actuar en el present i corregir els errors ja comesos. A més a més, s’hi troba l’Abecedari de la Llibertat, un projecte dut a terme pel mateix poble, amb la intenció de realçar la importància de les lletres; les que formen les paraules i serveixen per entendre’ns i cooperar. Corbera, és un monument a la Pau, que dona veu al silenci d’un conflicte ja oblidat.

El poble vell de Corbera d’Ebre (Laia Sabaté Munté)