/

Quin és el futur de la ràdio?

Durant aquests últims dies hem estat preguntat als alumnes de l’escola per investigar quants d’ells escolten la ràdio habitualment. Aquestes són algunes de les respostes que hem obtingut:

Diverses persones ens han comentat que no escolten la ràdio en cap situació, ni tampoc semblen estar especialment interessades en els podcasts. Arrel de les seves respostes podem deduir que, en comptes d’escoltar la ràdio al cotxe amb la seva família, estan amb el telèfon o realitzen altres activitats.

D’altra banda, hi ha un grup considerable d’adolescents que únicament escolta la ràdio al cotxe. D’entre ells, alguns tampoc escolten podcasts, però d’altres saben més del tema. La plataforma per excel·lència on s’escolten podcasts és Spotify on alguns dels entrevistats ens ha explicat que escolta  “Anything Goes With Emma Chamberlain” o “Modern Love” del New York Times. També hi ha algun alumne que escolta podcasts en castellà com ara “Kinda” de kindapatri (una tiktoker espanyola) o que prefereix els de comèdia.

Tret d’alguna excepció, gairebé cap alumne de l’escola escolta la ràdio, més enllà d’alguna ocasió puntual com, per exemple, al cotxe. En aquests casos es tracta d’emissores com Flaixbac o RAC105, és a dir, dedicades a la música. 

Després de dur a terme aquest qüestionari als nostres companys, hem arribat a la conclusió següent: a mesura que les generacions avancen, la joventut escolta cada cop menys la ràdio, ja que disposen dels seus propis smartphones i altres aparells.

Les persones de mitjana edat han coincidit que escolten la ràdio de manera molt més freqüent i variada que els seus fills o nets degut a que la poden escoltar al cotxe, a casa o fins i tot quan estan fent les seves tasques rutinàries. Aquest tipus de públic no escolta només la ràdio, sinó també les notícies, programes matutins, tertúlies i entrevistes entre altres.

En el cas dels avis, en no estar tan familiaritzats amb la tecnologia, segueixen fent servir de forma relativament habitual la ràdio ja que els hi resulta molt útil i fàcil d’utilitzar.

Els podcasts, en canvi, estan guanyant popularitat amb el transcurs del temps, degut a la varietat de temes actuals i tòpics que ofereixen. Tot i que hi ha gent que encara no té massa clar en què consisteixen els podcasts, existeix la possibilitat que puguin arribar a substituir a la ràdio en un futur.

Redactors Juniors

, , ,
close