Què hi ha de veraç sobre l’apagada europea?

El govern d’Àustria ja fa dies que adverteix d’una possible apagada energètica a nivell europeu

La notícia es va estendre després de que la Klaudia Tanner, ministra de Defensa d’Àustria, informés sobre una probable desconnexió digital de la qual no se sap quan tindrà final.

Posteriorment, durant els darrers dies, el govern d’Espanya s’ha estat plantejant la possibilitat que l’apagada europea afectés al país. Recentment un grup d’experts pertanyents a l’Institut d’Investigació en Energia de Catalunya (IREC) han advertit que el risc que veritablement succeeixi aquesta apagada global és relativament baix, especialment tenint en consideració la histèria col·lectiva que s’ha apoderat d’una part nombrosa de la població en referència a aquest tòpic.

Les escasses probabilitats que això esdevingui es deuen principalment a l’elevada confiança en la xarxa d’energia i a l’estratègica divisió estructural del sistema elèctric. Preocupat, el govern recomana a tots els ciutadans estar preparats i tenir les necessitats bàsiques cobertes per si de cas. Es recomana tenir elements vitals per alguns dies, com per exemple espelmes, aliments que no caduquin en les pròximes dues setmanes, dispositius tecnològics i electrònics carregats entre altres coses.

Els països que estadísticament parlant serien més propensos a ser víctimes de l’apagada són alguns de fora de l’Unió Europea, com ara Argèlia, el Marroc o Rússia, arran la seva tasca com a importadors de gas i altres  combustibles fòssils. D’altra banda a Àustria ja s’estan fent uns simulacres per, en tot cas de que això passés, saber com haurien d’actuar les ambulàncies i altres serveis.

Alguns experts han opinat sobre el tema per tal d’apaivagar la situació: «Si és o no catastrofista i indueix a la por, depèn de com s’explica, però l’apagada és una cosa que pot passar, és un fenomen complex. La probabilitat és baixa però és difícil dir quan passarà i on, però crec que no és per prendre-s’ho a la lleugera» comenta en Fernando Valladares, científic del CSIC. La Teresa Ribera, ministra per a la Transició Ecològica y el Repte Demogràfic, comentava: “No estem davant de cap escenari que ens permeti pensar que això pot passar”, i afegia: “tenim reserves i un sistema elèctric modern, mallat, que funciona bé”. Per tant, sabem que en el cas d’una apagada mundial que perjudiqui a Espanya, tenim les eines necessàries per estar protegits i segurs.

El 24 de juliol d’aquest any, a França es va produir un esdeveniment semblant però que gràcies a l’organització del govern es va poder arreglar a temps i quasi ningú s’hi va adonar. Aquesta apagada encara que no fos molt gran va afectar una part d’Espanya. Aquest fet va deixar a milers de persones sense llum ni electricitat durant més de mitja hora.

En definitiva, tot i que fins al moment aquest succés no està confirmat al 100%, es recomana seguir alerta sempre i que no es perdin els nervis.

Redactors Juniors

, , ,
close