És la Inteligència artificial una amenaça per les humanitats? Són aspectes compatibles?

Les IA han vingut per quedar-se, com afectarà a les àrees d’humanitats?

Humanitat vs Inteligència Artificial

Intel·ligència artificial i disciplines  d’humanitats, sona contradictori, ja que la IA sempre ha estat considerada una eina útil tecnològicament. Però el gran avenç d’aquesta eina (que ben utilitzada pot ser molt eficaç) pot posar en perill tota la branca humanitària: filosofia, història, literatura… Això és el que pensa molta gent, però és això veritat?

No  s’ha de demonitzar el ChatGPT, sembla de  “boomer”, amb tot el respecte del món. La intel·ligència artificial pot ser de gran utilitat, serveix per estalviar temps i fer treballs, feines o extreure informacions d’una manera eficient. Així i tot, té una infinitat d’aspectes negatius, per això s’ha de tenir molta precaució i fer-ne un ús moral i ètic tot contrastant la informació en tot moment. Si es tractés aquesta eina de manera responsable i fent-la servir com el que és: un recurs més, seria ideal; com pot ser-ho Vikipèdia o el diccionari.

En canvi, el gran problema està a donar-li tantíssima autonomia, com la que té ara; demanar al ChatGPT o a qualsevol intel·ligència artificial que et doni una opinió respecte a qualsevol aspecte és erroni; per exemple, demanar-li que et doni una opinió filosòfica o històrica significa rebre una resposta totalment buida. Entenc que pot semblar una opinió real contrastada i molt ben contestada, però d’això tracta GPT: aparentar.

Per aquest mateix motiu, crec que la intel·ligència artificial mai podrà substituir certes habilitats humanes, perquè hi ha aspectes que mai podrà comprendre la intel·ligència artificial, el pensament crític i l’apreciació de la bellesa en l’art. Són aspectes “immaterials”, temes que si no tens sentiments i emocions mai seràs capaç de transmetre de manera honesta i real. Per tant, molta informació o treballs d’humanitats te’ls pot fer bé, però mai seran reals, ja que les humanitats van més enllà de les paraules; són aspectes humans, tal com el nom indica.

En conclusió, la IA mai serà capaç de suplir als treballadors d’humanitats, perquè per analitzar i interpretar en aquestes àrees, es necessiten moltes habilitats cognitives que les intel·ligències artificials no tenen. Tot i això, no s’ha de demonitzar ni prohibir el ChatGPT; és una eina que si s’utilitza adequadament i amb un sentit crític, pot aportar molt a la branca humanitària, però en cap dels casos substituir als humanistes, una branca que està molt menyspreada actualment, però és absolutament necessària avui en dia, on cada cop es pensa menys.