El Trencanous, un espectacle per apropar-se al ballet

El passat 18 de desembre a l’Auditori AXA s’interpretava un concert del Trencanous sota les llums de les espelmes. El quartet de corda Barcelona Quartet, acompanyat de dos excel·lents ballarins, ens van delectar amb un repertori que incloïa la marxa, la dansa xinesa, la dansa de la fada de sucre i la dansa russa del trencanous; addicionalment van interpretar dues escenes del Llac dels Cignes i una obra sorpresa on la violoncel·lista Tamara Gómez Pozas ens va commoure amb la seva gran interpretació del Cigne de Saint Saens que va ser acompanyada pel quartet i per la ballarina.

Els músics eren Oscar Vilapinyó i Alba Hinojosa com a violins, Manuel Esteban de viola i Tamara Gómez de violoncel, i els ballarins eren Alexandra Urcia i Heler Lameda.

El Trencanous de Tchaikovsky és un dels ballets més coneguts de la música clàssica. Està estructurada en dues seccions (les dues interpretades pel quartet), i es va popularitzar de manera completa als anys seixanta. El 18 de desembre de 1892 a Sant Petersburg es va representar per primera vegada amb públic, i cinquanta anys després Walt Disney va utilitzar un fragment del ballet en la seva pel·lícula Fantasia. Actualment, escontinua interpretant en totes les orquestres del món.

Aquest concert el gaudirien totes les persones que s’interessen per la música clàssica, ja que la interpretació dels músics va ser extraordinària, i l’ambient era molt acollidor. A més, és una gran manera d’apropar-se al ballet, perquè els dos ballarins van realitzar una interpretació magnífica. Van presentar les obres que anaven a tocar, i en alguns casos explicaven quins eren els orígens. En conjunt, va ser una experiència inoblidable que recomano a tothom.