Inteligència artificial, desaparició de la moneda física i molts punts de vista de directors, executius i enginyers d’empreses asiàtiques al Mobile World Congress
El dia 2 d’abril vam anar Mobile World Congrés (Barcelona), on vaig tenir l’oportunitat d’entrevistar a especialistes, empresaris i enginyers del Japó, Xina, Taiwan i Corea del Sud. Vaig parlar també amb empreses europees, però penso que les persones asiàtiques amb les quals vaig parlar em van transmetre molt bé els seus negocis, la seva visió de futur i les noves tecnologies que volen implementar. És una cultura totalment diferent a la nostra; tenen diverses visions empresarials i tecnològiques. Em va semblar molt curiós tot el que em van explicar. Les persones que vaig entrevistar tenien càrrecs important d’empreses com: Huawei (Xina) JRC (Japó), Microsoft japonès i Pegatron (Taiwan).
La revolució tecnològica que comporta l’aparició de la intel·ligència artificial és evident, la gran reunió de negocis que és el Mobile World Congress és un gran aparador per a les empreses, i, alhora, és un lloc on aquestes empreses comparen productes i fan negocis. Es tanquen molts tractes i es parla de molts aspectes. El Mobile World Congress és l’exposició de tots els béns i serveis tecnològics actuals i futurs. S’hi presenten totes les propostes que es creu que dominaran el món d’aquí 5/10 anys, o això és el que es creu.
Dit això, l’evolució i el progrés tant ràpid de la intel·ligència artificial és impressionant, alhora, preocupant per a alguns.Hi ha molt perfil que és més conservador i desconfiat respecte la IA. Tot i que és evident que aquest tipus de tecnologia a nivell tècnic és fascinant, s’hauria de tenir prudència, ja que hi ha molts aspectes que fan desconfiar, sobretot en l’àmbit ètic i moral.
Una de les xerrades més extenses i enriquidores que vaig tenir va ser amb el japonès Toshiyuki Okamura, director de l’empresa JRC (Japan Radio Company), una cadena d’equip de telecomunicacions, la qual està especialitzada en el camp de l’electrònica inalàmbrica. Vaig estar parlant amb el senyor Okamura unes dues hores, ja que el vaig conèixer de camí a l’esdeveniment. Un home encantador i amable, que em va parlar de la seva vida, de la visió que tenen d’Espanya a la societat japonesa i dels nous avenços tecnològics que s’apropen. El dia abans de conèixer-lo, el senyor Okamura es va reunir amb el president Pedro Sánchez en una reunió col·lectiva, on van tractar diversos aspectes tot comparant Espanya i Japó.
No només l’Okamura, sinó la gran majoria d’asiàtics amb qui parlava insistien molt en què la societat europea és molt tradicional. Volien vendre el seu producte i model de país. L’intel·ligència artificial té un paper molt més important en la seva societat, hi confien quasi plenament; en canvi, aquí som força prudents, hi ha funcions que preferim no deixar en mans d’una IA. Per exemple, el xinès Chenghong Qiu (Senior Marketing Manager de Huawei) ens parlava de la desaparició del diner físic a la Xina; tot es fa des de dispositius electrònics, com el mòbil. Parlava del que vol vendre Huawei, que és una aplicació on es puguin executar totes les funcions financeres, això estalviaria molt temps i augmentaria la productivitat de les empreses. Aquesta aplicació tindria diferents apartats: oci, estalvis, etc. i la llibertat individual de quants diners distribuir a cada apartat; d’aquesta manera, es tindria una gestió molt més específica dels diners, a més, hi apareixerien totes lesbotigues i restaurants propers, per tant, si vols anar al cinema, ja ho reserves des de l’aplicació. La principal curiositat d’aquesta aplicació és que té incorporada una intel·ligència artificial, que estaria gestionant els teus diners les 24 hores del dia depenent de com la configuris. Si tens qualsevol dubte o problema, en comptes d’anar al banc o trucar, t’ho soluciona la Intel·ligència Artificial. El senyor Qiu insistia en la tradicionalitat de la societat europea, el sorprenia molt la poca confiança dipositada en l’aplicació proposada, ja que afirmava que en el seu país estava sent un èxit rotund.
En conclusió, m’agradaria recalcar les diferències que tenim a occident en comparació amb els països asiàtics, on el “boom” de l’intel·ligència artificial ha triomfat amb gran força, en canvi, a Espanya sembla que queden uns anys per veure aquest canvi tant notori amb aquestes noves tecnologies; potser mai arriba aquest canvi, qui sap, ja ho veurem d’aquí a un temps. He après molt de la visita al Mobile World Congrés i el punt de vista que tenen a aquests països de l’avenç futurista m’ha semblat curiós.