La publicitat del present

58 views

Una eina persuasiva i poderosa per a les empreses que donen visibilitat a allò que es vol vendre

La publicitat és la comunicació massiva que té per objectiu informar, persuadir i aconseguir un comportament determinat de les persones que reben aquesta informació. Sense aquesta no existeixen els consumidors ni el mercat ni el producte. Alhora és un recurs per a controlar els desitjos il·limitats de la societat i reforçar-los.

Els tres objectius bàsics de la publicitat són informar, persuadir i recordar. A partir d’aquests tres objectius, s’estableix la classificació de la publicitat segons la seva finalitat que s’indica a continuació:

Publicitat informativa: la fem servir quan introduïm un producte nou, una categoria de producte nova o quan volem presentar un ús nou del producte. L’objectiu és crear demanda. Normalment és el tipus de publicitat que fem en la primera etapa del cicle de vida d’un producte. Per exemple, una empresa que fins ara venia el seu refresc en envàs de vidre vol informar que també està disponible en envàs de llauna. Comunicarà els beneficis d’aquesta nova modalitat d’envàs: lleuger, portable, reciclable… Altres possibles objectius són:

 • Informar el mercat d’un canvi de preu.
 • Explicar com funciona el producte.
 • Descriure els serveis disponibles.
 • Corregir impressions falses.
 • Reduir els temors dels compradors.
 • Crear una imatge de la companyia.

Publicitat persuasiva: persuadir implica atraure el possible consumidor perquè compri el nostre producte. La publicitat persuasiva és la que utilitzem per diferenciar el nostre producte o servei a mesura que la competència augmenta. És, doncs, un objectiu perseguit quan els productes són en una fase de creixement. Seguint amb l’exemple d’abans, podem fer anuncis per donar a conèixer l’ampli ventall de sabors per tal de convèncer-los que és un refresc que s’adapta als gustos del consumidor. Alguns exemples d’objectius de publicitat persuasiva són:

 • Crear preferència de marca.
 • Provocar un canvi de consum cap a la nostra marca.
 • Persuadir els clients per comprar ara.

Publicitat de recordatori: recordar l’existència del nostre producte és especialment important per a productes acabats, ja que fa que el consumidor segueixi pensant en aquest i i consideri que el podria necessitar en un futur proper. Alguns objectius de publicitat de recordatori són:

 • Mantenir el producte en la ment del consumidor durant períodes fora de temporada.
 • Recordar als clients on comprar el producte.
 • Mantenir un alt grau de consciència del producte.

La publicitat no deixa de ser un mitjà comunicatiu que forma part del funcionament actual de la societat en  què vivim, és a dir, aquesta insereix de forma directa i constant amb com funcionem, actuem i pensem. Alhora és un dels elements que caracteritza el sistema capitalista al qual tots i totes estem subjectes.

Per: H. Jané i Baiges

close

El més recent