Ramon Ribas: “Aquesta generació té la batalla perduda”

24 views

Ramon Ribas, professor de ciències de la Terra de l’Escola Pia Nostra Senyora, ens explica la seva opinió sobre el canvi climàtic i els seus efectes sobre el nostre planeta.

Què opines sobre el canvi climàtic?

El canvi climàtic demostra que la terra està viva, perquè al llarg de la història hi ha hagut molts canvis climàtics. La pregunta que em faig és: aquest canvi climàtic és el que volem? El canvi climàtic no és dolent segons d’on el dirigim.

Com creus que, a la llarga, afectarà això a les pròximes generacions?

Depèn de nosaltres. A l’Estat estem acostumats a uns polítics corruptes i així és molt fàcil posar-li la culpa a ells. La culpa la tenim tots si no reciclem bé i llencem les deixalles on no toca, es calcula que 1 habitatge a BCN fa mitja tona de residus en 1 any. En conclusió, hem de col.laborar tots. 

Quins animals creus que s’extingiran per culpa del canvi climàtic?

Si no anem amb compte, un d’ells serà el Homo sapiens i els que tenen menys capacitat per gestionar els seus recursos.

L’extinció d’aquestes espècies ens afectarà a nosaltres?

No només hem de pensar en els animals sinó que també en les plantes, ja que son igualment importants i si desapareguessin les plantes seria un important impacte que ens afectaria directament a nosaltres.

Quines zones creus que es veuran més afectades per el canvi climàtic?

Totes, penso que tota la Terra es veurà afectada. És més seriós del que la gent es pensa. La vostra generació té la batalla perduda, però està en les vostres mans educar als vostres fills perquè ells aconsegueixin frenar-ho.

Es diu que el 2095 la temperatura del planeta augmentarà entre 1,1 i 6,4                                    graus, creus que és cert? Podem fer alguna cosa per evitar-ho?

Sí que és cert. En part és natural i en part no, ja que si que hi tenim una mica d’influència. Cadascú pot aportar el seu granet de sorra des de casa separant bé els residus i reciclant tot el que es pugui.

En aquests últims anys hi ha hagut un augment de fenòmens naturals extrems, això és degut al canvi climàtic o algun altre factor?

El canvi climàtic pot ser un factor però, en part, és natural, forma part del cicle de la Terra. La pandèmia de la Covid-19 ens ha demostrat que som capaços d’arreglar-ho, ja que entre el març i l’abril del 2020, durant el confinament, els nivells de contaminació es van reduir molt. Això demostra que ho podem arreglar.

Creus en el que diuen que el món s’acabarà el 2050? Per què?

Jo he viscut molts “fins del mon”, ja que no és la primera vegada que els científics preveuen una cosa així. Pot ser que sigui veritat o pot ser que no, mai se sap.

Tots els mitjans de comunicació diuen molt del canvi climàtic, però ningú fa res per canviar-ho. Què opines d’això?

Els mitjans de comunicació manipulen la informació que ens donen segons l’audiència que tenen. Això m’entristeix.

Per: Marta Casas, Tomás Calvo, Marc Checa  i Carla Gallego 

close

El més recent