Jaume Soley Giribet: ”Si tothom es consciència i cadascú posa el seu granet de sorra, tot millorarà”

29 views

Un venedor ens dóna la seva opinió sobre la sostenibilitat i el consum de plàstic

Entrevistarem a Jaume Soley de 48 anys que treballa a la parada de fruites i verdures “Soley”, a la Boqueria des dels 14 anys. L’entrevistem per saber si recicla i si utilitza productes contaminants com el plàstic.

Utilitzeu bosses de plàstic?

Abans utilitzàvem més bosses de plàstic, però ara utilitzem més bosses de paper i, a més, com aquest any deixaran de fabricar-ne de plàstic, no en consumirem tantes.

Com gestioneu els residus? Els recicleu?

Quan agafem la carretilla amb tota la brossa, anem a la planta -1 del mercat, què és on estan tots els contenidors (de cartó, plàstic i matèria orgànica) i allà ho llencem. Sí que reciclem els residus.

Què opines sobre consumir menys plàstic? 

Crec que és el millor que pot passar, abans no el fèiem servir i podíem fer-ho tot.

Seria possible seguir fent la feina sense cap tipus de plàstic? Si és el cas, com ho faríeu?

Sí, totalment! Fa uns anys no utilitzàvem plàstic i podíem fer tota la feina. En comptes de les bosses de plàstic utilitzàvem de paper o paper de diari i totes les caixes eren de fusta així que podríem fer el mateix i no contaminar.

Quines alternatives reciclables podríeu utilitzar en comptes de materials contaminants?

Podríem utilitzar bosses de paper, bosses de plàstic biodegradable i cistelles. També és molt important que la gent es porti les seves bosses de tela. 

Creus que els materials que fas servir perjudiquen el medi ambient?

Avui en dia utilitzem molts materials que no són biodegradables i que triguen molt a desaparèixer. Però crec que cada cop la tendència és més sostenible, la gent està fent un canvi de mentalitat. Si les empreses també canvien, aconseguirem ser totalment sostenibles.

Com vas a treballar?

Jo vaig a treballar a peu, ja que visc a 10 minuts caminant.

Per portar els productes com ho feu?

Tinc tres maneres: Proveedors que m’ho porten a la botiga, importadors que m’ho porten per repart diari i nosaltres que anem al Mercabarna amb la furgoneta per portar tots els productes.

Saps si les altres paredes del mercat utilitzen productes contaminants?

Sí, tots utilitzem sense voler productes contaminants, però el tema és que la gent es conscienciï i cadascú posi el seu granet de sorra perquè, si tots ho fem, tot millorarà.

Arriben amb caixes o pots ecològics (que es puguin reciclar) o que siguin biodegradables?

La verdura normalment arriba amb caixes, però hi ha molta cosa que està envasada i ara algunes verdures tenen la tendència d’anar envasades per posar la data de caducitat però la comunitat europea diu que si es posa plàstic, que sigui biodegradable.

Creus que serà fàcil deixar de fer servir el plàstic?

Costarà molt! Però si la gent cada cop es consciencia més i el jovent creix amb la idea de no utilitzar el plàstic a poc a poc farem un canvi.

Per: Joana Soley, Erik Hoffmann, Mariona Mojal i Emili Miralles

close

El més recent