Serveixen d’una cosa les manifestacions amb violència?

/
60 views

En els últims dies estem veient moltes escenes de violència als carrers per l’empresonament del raper Pablo Hasél. Acostumen a ser manifestacions pacífiques, que acaben amb actes violents perpetrats per grups reduïts de joves.

A partir d’aquestes situacions han sortit molts discursos que argumenten que la violència no porta enlloc i d’altres que diuen totalment el contrari. Arribats a aquest punt ens preguntem: Serveix d’alguna cosa la violència?

Podem estar més o menys d’acord amb la violència, però la història ens ha demostrat que la violència al cap i a la fi, sí que aconsegueix fer canvis importants en el sistema. L’exemple més famós és la Revolució Francesa. Durant aquesta revolució, que va estar marcada per molts actes violents, va portar molts canvis en el sistema i una millora de la qualitat de vida de la població.

Però no fa falta anar tan lluny per veure una altra revolució, la més recent va ser la Primavera Àrab, que van ser un seguit de manifestacions i revoltes al nord d’Àfrica, si bé hi va haver països on tot va ser pacífic, els països on hi va haver manifestacions amb violència són les que més resultats van aconseguir, per exemple a Egipte on després de moltes manifestacions amb aldarulls i de gairebé 400 morts, va caure el govern i va haver-hi un seguit de reformes al país.

La presa de la Batilla (Jean-Pierre Houël)

D’altra banda, tot i tenir menys exemples, també tenim revolucions molt importants que es van aconseguir pacíficament. L’exemple més clar és La Revolució dels Clavells de Portugal tot i que no va ser un moviment de la població, és un exemple a seguir per l’alliberament pacífic, ja que va aconseguir enderrocar la dictadura coneguda com l’Estat Nou.

Hem de ser conscients que la majoria dels drets que tenim avui en dia es van aconseguir gràcies a la violència, ja que ens agradi més o menys l’estat i el sistema es veu més perjudicat amb aquest tipus de protestes, que amb les pacífiques.

El fi justifica els mitjans?És una pregunta que ens hauria de rondar pel cap en pensar sobre la violència a les manifestacions. Si a causa d’aquests aldarulls aconseguim un sistema més just i on la llibertat d’expressió està assegurada, aquesta violència seria totalment lícita?

Segons el meu parer la via pacífica sempre hauria de ser la primera opció, però si després de molt temps res canvia, la violència podria arribar a ser una opció. Encara que d’aquesta forma podria arribar un moment en el qual la violència regnés i no hi hagués cap mena d’ordre.

Per: P. Colomer

close

El més recent