Nevada històrica a Catalunya

29 views

La borrasca Filomena porta un seguit de nevades a gairebé a tot el territori català

El passat 7 de gener va arribar a Catalunya la borrasca Filomena, un temporal que ha deixat molta neu a gran part de la península. Segurament hem sentit molt a parlar de Madrid, ja que és una zona molt poblada on la repercussió d’una nevada així és més gran, però també ha nevat a molts altres llocs poc comuns i amb unes acumulacions molt considerables.

La raó per la qual la Filomena ha deixat tanta neu, és degut al fet que el temporal va “xocar” amb una massa d’aire fred que hi havia en aquell moment a la península. Aquell fet va provocar que la cota de neu fos realment baixa, fins al punt d’arribar a veure neu gairebé a la línia de la costa.

Les nevades van començar el dijous dia 7 a la meitat sud de Catalunya, concretament a les terres de l’Ebre. La segona tongada va arribar a la matinada del dia 9, aquesta vegada si, amb nevades més generalitzades. A les terres de l’Ebre va continuar nevant amb acumulacions considerables a partir dels 200 metres per sobre del nivell del mar.

A Barcelona la cosa es va quedar més curta, va nevar una mica a les parts altes de la ciutat i al Tibidabo, però ràpidament va pujar la cota. Al Segrià les nevades també van arribar, a gairebé qualsevol cota, fins i tot a la mateixa ciutat de Lleida. A les comarques gironines, les nevades van arribar més tard, això si amb una cota més alta, aproximadament a uns 400 m.

Imatge de la nevada a Horta de Sant Joan. Cedides per Marta Prat @Martaprat6

On la nevada va afectar més va ser a les terres de l’Ebre on es van acumular molts centímetres de neu. A Horta de Sant Joan es van acumular més 60 cm, a Prades 60 cm, a Falset 50 cm, a Tivissa 45 cm… Aquestes nevades van comportar un tall temporal del subministrament d’energia.

Marta Prat, una regidora de l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan, on les nevades han sigut molt extenses, declara que, dos dies abans de l’arribada de la Filomena, ja els van comunicar que vindria un episodi de baixes temperatures i nevades a cotes baixes. Assegura, que per sort Horta de Sant Joan no ha patit cap problema ni amb la xarxa elèctrica, ni gas, ni aigua. Segons la regidora, la gent gran diu que no recorden una cosa així des de fa 20 anys, alguns fins i tot asseguren que fa 50 anys no havia nevat tant a Horta de Sant Joan.

Per: P. Colomer

close

El més recent

Està passant: el racisme

El programa ‘Salvados’ va emetre un programa dedicat a les situacions racistes que pateixen certs col·lectius