El darrer escàndol: Les Fake News

76 views

La propagació de notícies falses està molt present en el nostre dia a dia

En els darrers anys, la rellevància de les notícies falses ha augmentat. Pels mitjans de comunicació, la capacitat d’atraure espectadors al seu lloc web és essencial per obtenir els ingressos globals de la publicitat en línia.

Passa el mateix amb alguns agents governamentals en períodes d’eleccions. Si publicar històries amb contingut fals atrau usuaris, potser val la pena crear històries que els beneficiïn.

Però que són en realitat les notícies falses i com les podem arribar a detectar?

Les notícies falses són continguts que donen informació falsa a través dels mitjans de comunicació tradicionals i en línia, com les xarxes socials. El propòsit de publicar notícies falses és enganyar, perjudicar a agències, entitats o persones o obtenir guanys econòmics o polítics, normalment mitjançant títols sensacionals i deshonestos que estan a l’abast de tothom en només fent un clic a Internet.

Aquí us deixem alguns consells que poden ser útils per com detectar les Fake News:

1. Les fonts de les notícies:

La pàgina web en què llegeixes la notícia és essencial. Si són urls estranys i poc coneguts, no proporciona cap informació sobre qui són o ubicació física, pot ser sospitós.

Un truc molt útil és comprovar els perfils de mitjans socials del portal de notícies en el qual es troba. Si no és oficial, no tindràs accés des de la pàgina web o et portarà a perfils molt estranys o amb pocs seguidors. En canvi, si és oficial, s’observa que té molts seguidors o m’agrada, tweets i publicacions.

2. Llegir més enllà del títol:

Els títols que aquest tipus de notícies utilitzen solen ser molt provocatius i criden l’atenció dels lectors molt fàcilment, utilitzant lletres en majúscula, amb signes d’exclamació o acompanyats de qualificatius. El que s’ha de fer, doncs, és veure on porta aquesta informació, sovint no publicada en pàgines oficials o que porten a notícies amb un títol completament diferent.

3. Comproveu l’autor:

Sovint, les notícies falses estan signades amb pseudònims o són anònims, per això, és molt important informar-se dels noms i cognoms que signen aquestes notícies. Potser no cal buscar el seu nom a Google i llegir la seva biografia, només buscant “l’autor” a les xarxes socials, ja podem saber si es tracta d’una persona coneguda i en la que es pot confiar o si es tracta d’una persona amb quatre seguidors que no té credibilitat.

4. Examineu l’URL:

L’URL on la notícia està penjada pot ser molt útil per saber si es tracta d’una fake new o no. Primer de tot, ha de ser segura. Segon, aquestes pàgines web falses acostumen a copiar l’URL de pàgines web oficials, però canvien alguns caràcters, per això, pot ser molt útil cercar i comparar els URLS .

5. Investiga la font de la notícia:

Primer de tot, ens hem d’assegurar que la història està treta d’una font autèntica abans de compartir-la o difondre-la en les xarxes socials. Ha de tenir una bona fama per la seva veracitat perquè facilitar que els usuaris comprovin la informació i que no siguin “Fake News” han habilitat, en algunes xarxes socials, un botó anomenat “Fact Checking”.

6. El format:

Un altre truc per determinar si una notícia és falsa o no, és mirar el format de la pàgina web o la notícia en qüestió: moltes vegades es troben faltes d’ortografia o un disseny una mica estrany. 

 7. Les fotografies i els vídeos:

Moltes vegades, les Fake News utilitzen fotografies o vídeos manipulats i trets de context, o utilitzen imatges autèntiques però no citen d’on està treta i qui és l’autor de la fotografia o el vídeo en qüestió. De fet, és ilegal posar una imatge sense citar l’autor, la procedència, la data… Això pot ser un truc molt útil per detectar una Fake New.

8. Revisa les dates:

És possible que les notícies falses no tinguin una cronologia significativa o que puguin algunes o totes les dates modificades. Una forma fàcil de localitzar les Fake News que equival la informació al passat i extreu-la al present tal com és avui.

9. Verificar els fets:

Verificar les fonts de l’autor per confirmar que els fets que s’esmenten són exactes és un punt clau. És molt important fixar-se en la falta d’aportació de proves científiques o la citació d’experts dels quals no s’esmenta. Aquests fets poden decantar al lector segons si és falsa o vertadera.

10. Consulta altres notícies:

Si cap altra font de notícies informa la mateixa història, és possible que sigui falsa.

11. Ser crític:

Hi ha articles que són falsos, amb propòsits ocults o malintencionats. S’ha de ser crític a l’hora d’examinar un reportatge o una crònica i s’ha de compartir només que les notícies que creiem fiables i rebatre als principis d’autenticitat i objectivitat.

Després d’aquests consells, us citarem una notícia falsa que ens ha cridat bastant l’atenció.

Per: P. García, E. Morón i H. Jane

close

El més recent