Kyiv, Ukraine - March 18, 2020: Homeless woman in medical mask sits in an underground passage near a closed subway. Due to the coronavirus epidemic, the Ukrainian government has closed the subway.

L’ocupació d’habitatges a Vilanova provoca un debat polític a l’Ajuntament

45 views

En els darrers anys, a causa de la crisis econòmica i financera, hi ha hagut moltes famílies afectades que ho han perdut tot. Davant d’aquesta situació, la solució per a molts ha estat l’ocupació d’habitatges, aquest fet s’acostuma a produir per tot el territori i per diferents motius; el més comú és per causes econòmiques. 

Per ser més concrets parlarem del cas d’una parella de vilanovins que denunciava l’ocupació il·legal de la casa que acabaven de comprar, al barri de la Geltrú: “Durant la primera quinzena de juny els aconseguim fer fora, però tornen a entrar i posem una denúncia”. 

Els tràmits amb el banc per a la hipoteca els van fer al febrer, just abans del confinament, i quan van voler entrar a la casa es van trobar que estava ocupada. La parella va intentar negociar amb els “nous inquilins” explicant que es tractava de la propietat d’un particular i que la necessitaven per viure, ja que a finals d’aquest any el contracte de lloguer finalitzaria. Afirmen, que no volien ni podien pagar la hipoteca i un nou lloguer: “ens diuen que els és igual i que no marxaran i després es posen en contacte amb les finques i demanen 5.000€ per marxar”.

Malgrat això, moltes famílies que viuen al carrer no poden disposar d’habitatges a llarg termini, i sovint se’n queden sense.

Per aquest motiu, les persones sense sostre han rebut la pandèmia d’una manera molt més dura i difícil, degut a que no han pogut disposar d’un lloc on passar el confinament sense perill de contagiar-se.

Per aquesta raó, l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú s’ha compromès amb els seus ciutadans més desafavorits i ha adequat el pavelló de Casernes per al confinament voluntari d’aquestes persones.

Aquest projecte anomenat Sensellarisme ha ajudat a 25 persones sense llar o que bé viuen en infrahabitatges, i se’ls ha ofert efectuar el confinament al lloc municipal habilitat per aquesta qüestió.

Els mòduls on les famílies efectuen el confinament estan disposats del material i del mobiliari necessari, des de roba de llit fins a nevera i microones. Aquests mòduls són els anys enrere utilitzats durant l’operació fred, en els quals les persones sense llar podien passar l’hivern en un lloc on se’ls capacitava de tot el necessari per als mesos d’hivern.

Els àpats provindran de l’Economat, i els esmorzars i els dinars es serviran en carmanyoles al menjador social, mentre que el sopar es farà mitjançant el servei de repartiment a domicili.

Totes les persones que vulguin confinar-se voluntàriament seran benvingudes, i la seva entrada serà coordinada conjuntament entre l’equip del projecte i la regidoria d’Acció social. Abans d’entrar-hi hauran de signar un document compromís, en el que s’assegurarà que no tinguin cap simptomatologia de la Covid-19, i que un cop que entrin no en podran sortir-hi mentre duri el confinament. Si ho fan, no podran tornar-hi a entrar.

L’ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha proposat aquestes mesures per prevenir el contagi de la recent malaltia anomenada Covid-19. Però també per millorar la situació dels seus ciutadans més desafavorits. Esperen que aquestes mesures també ajudin a combatre l’ocupació de cases i així, garantir una millor qualitat de vida a la seva ciutat.

close

El més recent

Està passant: el racisme

El programa ‘Salvados’ va emetre un programa dedicat a les situacions racistes que pateixen certs col·lectius