No és un pensament, és un estil de vida

/
84 views

Al llarg de la història han sorgit nous estils de vida, i un d’ells és el veganisme. Darrerament s’està fent molt popular, però realment sabem què és el veganisme i què comporta per al nostre dia a dia?

Ni formatge, ni mel, ni carn. El veganisme és una manera de viure que implica no consumir res d’origen animal, el que inclou no només els productes derivats com seria la maionesa, sinó també articles com serien les pells, el cuir, les perles, la seda…

Ser vegà pot tenir beneficis per la nostra salut i el nostre benestar, ja que redueix el risc i prevé malalties. Aquestes persones tenen menys probabilitats de patir malalties cardiovasculars i diabetis de tipus 2 perquè acumulen menys greix, degut a que absorbeixen una gamma més àmplia de nutrients i tenen menys risc de tenir el colesterol alt. El fet de no consumir carns grasses presenta, de per si, efectes positius. Donat que la dieta vegana es basa en el consum d’aliments a partir de plantes. Per aquesta raó ingereixen amb molta més regularitat vegetals saludables i rics en vitamines, amanides fresques i fruits secs que contenen grasses i proteïnes de qualitat.

Les persones veganes defensen que aquesta dieta no produeix per si una desnutrició perquè les dietes vegetals també són bones en nutrients. A més a més, produeixen molta fibra i micronutrients com substàncies vegetals secundàries, antioxidants, vitamines i minerals com el magnesi, el potassi i l’àcid fòlic.

Les proteïnes són elements fonamentals pel nostre cos i són indispensables. La principal font de la qual s’obtenen les proteïnes són la carn i els productes làctics. Són en gran mesura necessàries per a la formació i el manteniment dels músculs.

Per aquest motiu, els esportistes tenen por dels desavantatges que una dieta vegana pot tenir per ells. Però també es poden desenvolupar músculs o augmentar la massa muscular amb proteïnes vegetals, com a condició han de contenir tots els aminoàcids essencials. En aquest cas, per exemple, les llegums, els fruits secs, els cereals integrals, els productes de soja i algunes verdures ofereixen un benefici a la salut perquè contenen menys grassa i colesterol que les d’origen animal i més àcids grassos insaturats.

Les persones veganes no necessiten consumir productes procedents dels animals, perquè ja en tenen prou amb el que les plantes ens aporten, no necessiten maltractar a altres espècies.

Per una altra banda, un grup reduït, o ampli des del punt de vista que es miri, sobretot adults i persones de la tercera edat, pensen que aquest tipus de dieta és perjudicial per a la salut, ja que defensen que els humans estem fets per menjar carn i que és antinatural no fer-ho. De fet, expliquen que hi ha estudis que informen sobre la manca de vitamines i nutrients que provenen la falta d’aliments d’origen animal, com podrien ser les proteïnes, la vitamina B12, el calci i els àcids d’omega 3, causant el consum de suplements de l’usuari en qüestió. Per això pensen que aquestes persones no disposen d’una salut bona, pel fet que aquests suplements són productes químics i que són perjudicials.

També argumenten que una dieta vegana pot provocar anèmia per una deficiència de ferro. Això pot ocórrer no només a causa de la manca d’ingesta de ferro present en alguns tipus de carn de boví, sinó també perquè alguns components vegetals com els fitos i polifenols inhibeixen l’absorció de ferro, que està present en aliments vegetals i fortificats de calci.

Una altra qüestió que discrepen és que aquesta dieta pot afectar la densitat òssia, provocant una disminució d’aquesta, a causa de la falta d’ingesta de calci provinent dels aliments lactis.

Des del nostre punt de vista, el veganisme no és simplement un pensament, és un estil de vida molt positiu i respectuós amb el medi ambient, i recomanem a les persones que es plantegin què mengen, d’on prové el menjar, i que comporta que mengin aquest producte.

close

El més recent