75 anys del final de la Segona Guerra Mundial

a Actualitat/Vida

El món celebra la rendició nazi en plena pandèmia

Ahir es va celebrar el setanta cinquè aniversari de la capitulació del Tercer Reich, el qual va suposar la Segona Guerra Mundial i un pla d’extermini massiu comandat per Adolf Hitler. Aquest any, a causa de la pandèmia del coronavirus els actes commemoratius s’han celebrat de forma extraordinària, amb ofrenes florals a ciutats com Washington, Londres o París. Milers de persones s’han sumat a la iniciativa del minut de silenci per a commemorar les víctimes de la guerra, respectant les mesures de la distància social causades per la pandèmia.

Aquell 8 de maig de l’any 1945 passaria a la història, concretament un minut després de la mitjanit es va donar l’ordre d’aturar el foc. El comunicat dels aliats va informar que totes les forces alemanyes; aèries, terrestres i altres s’havien rendit. Els japonesos encara no s’havien rendit, però va resultar únicament qüestió de temps que ho fessin. Tot i això, aquella nit el món es va permetre un moment d’alegria i de rememorar aquells que s’havien perdut.

Winston Churchill, el primer ministre britànic en aquell moment; va dirigir-se a la multitud que es trobava al White Hall i els va dir: “Aquesta és la vostra victòria, la victòria de la causa de la llibertat de tots els països. En tota la nostra llarga història no hi ha hagut mai dia més gran que aquest”. A més a més, per la nit va pronunciar un altre discurs, per deixar clar que el enemic derrotat es trobaria en aquells moments a l’espera del judici i mercè dels aliats; i va dir: “Jo dic que durant molts anys en l’avenir; no només en aquest poble, sinó en tot el món, on l’ocell de la llibertat canti als cors, contemplaran el que hem fet i diran: No cal desesperar ni sotmetre a la violència i la tirania. Cal mirar endavant i morir, però sense ser mai conquerit”.

Aquell dia, milions de persones arreu del món celebraren el fi de l’infern, omplint plaçes i carrers engalanades amb llums i serpentines. Però, tot i que aquell va ser un dia d’alegria i gresca, també va ser un dia de lamentacions i reflexions sobre el que acabaven de superar. Per tant, tot i la tranquilitat que es respirava en aquell moment, ningú oblidava a aquells que havien perdut.

Hola! Sóc la Carla, tinc 15 anys i estudio primer del Batxillerat Social a l'Escola Pia Nostra Senyora de Barcelona. Els meus esports preferits són el tenis i el pádel, però amb el que més gaudeixo veient és el futbol. M'agrada dedicar el meu temps lliure a llegir i a estar amb els meus amics. Els meus llibres preferits són els de Harry Potter, tot i que també m'apassionen les pel·lícules basades en aquesta saga.

Hola! Soy Carla, tengo 15 años y estudio primero de Bachillerato Social en Escola Pia Nostra Senyora de Barcelona. Mis deportes favoritos son el tenis y el pàdel, pero con el que más disfruto viendo es el futbol. Me gusta dedicar mi tiempo libre a leer y a estar con mis amigos. Mis libros favoritos son los de Harry Potter, aunque también me apasionan las películas de esta saga.

Hey! I'm Carla and I'm 15 years old, I study Batxillerat Social in Escola Pia Nostra Senyora in Barcelona. My favorite sports are tennis and pàdel, but the one I most enjoy watching is football. I like spending my free time with my friends or reading. My favorite books are Harry Potter, even though I also enjoy watching the films about this saga.