El pessebre de Barcelona instal·lat a plaça Sant Jaume (Fotografia de Xavier Cervera)

Pessebre innovador o burla grotesca?

a Opinem

Els regals, els Reis, els grans dinars en família, la sopa de galets, els avets i la polèmica del pessebre de plaça Sant Jaume. Aquestes són les tradicions nadalenques de cada any. Els últims anys, el pessebre escollit per l’Ajuntament de Barcelona ha estat objecte de crítiques i elogis a parts iguals. Però aquest any, molt probablement, s’ha endut el premi. 

L’atrevit i sorprenent disseny ha suscitat tot tipus de reaccions, des dels qui valoren la innovació i la capacitat d’imaginació fins els qui se senten insultats. Partint de la base que no és un pessebre, tal com ha reconegut la pròpia creadora, el debat se centra en si és millor apostar per la tradició o adaptar-ho a una escultura nadalenca creativa. Com podem fer-ho per mantenir la tradició respectant el component laic? És impossible. No es pot fer a gust de tothom. 

Sota la meva opinió, cal ser una mica flexibles. El món avança i nosaltres hauríem d’avançar amb ell. Tampoc cal seguir sempre el cànon establert de com ha de ser un pessebre, cenyint-nos a la tradició i punt. No és dolent obrir una mica la ment i acceptar noves formes de fer les coses. Mai és dolent. Altra cosa seria entrar a valorar el cost de l’obra: 97.000 euros per això? De debò? 

Al final, pel rebombori que genera i el que acaba costant penso: i si no en féssim i ja està? Perquè tampoc és necessari fer un pessebre, sigui més tradicional o més laic. Ben mirat, els que critiquen tant només aconsegueixen que se’n parli més. I tampoc crec que tothom aconsegueixi posar-se d’acord. Per tant, per gustos, colors.

Hola, em dic Pau ! Sóc alumne del batxillerat humanístic a l'EPNS de Barcelona. Els meus hobbys són llegir novel·la històrica i escriure poemes i petits contes. La meves passions són la literatura i la poesia. M'agrada mantenir-me informat constantment. Em considero una persona vital, passional i enèrgica.

Hola, me llamo Pau ! Soy alumno del bachillerato humanístico en la EPNS de Barcelona. Mis hobbys son leer novela histórica y escribir poemas y pequeños cuentos. Mis pasiones son la literatura y la poesía. Me gusta mantenerme informado constantemente. Me considero una persona vital, pasional y enérgica.

Hello, I'm Pau ! I am a student of the Humanistic Baccalaureate in the EPNS school in Barcelona. My hobbies are reading historic novel and writeing poems and little storys. My passions are literature and poetry. I like to be informed constantly. I'd decribe myself as a vital, passional and energic person.