El passat 30 d’abril al Hub Social de la Fundació Bofill, es va celebrar la 1a edició de la jornada Esquiva fakes, busca fets: suma’t a l’experiència educativa Desfake!
On participaven diferents centres amb alumnes i docents que prèviament havien presentat un projecte sobre les fake news en el concurs que organitzava la fundació Centres Desfake i tots els participants de la jornada eren els guanyadors de l’esmentat concurs.
Aquesta trobada va començar a les 9.30 h del matí a la sala principal amb les presentadores Maria Casas i Maria Castanyer, periodistes del diari d’actualitat per a joves Junior Report, les quals van explicar el funcionament del matí.
La primera xerrada la va començar l’Àlex Hinojo, patró de la Fundació Bofill i impulsor de Viquipèdia CAT, parlan’t sobre les fake news per les xarxes socials. Va continuar l’acte Cristina Figueras, cap de l’àrea educativa de Verificat, per obrir la secció: “Com generar espais de confiança mediàtica a les aules? Aprenentatges del projecte Centres Desfakes”. I es va fer una taula rodona amb un taller del projecte per part d’Escuela 21.
A mig matí, a les 11.15 va començar la segona part de la jornada. Va ser l’hora de fer tallers, quatre en concret; amb l’Institut de Diàleg Socràtic exploraven els prejudicis i els discursos d’odi, a càrrec de la formadora Sira Abenoza. El segon, amb l’acompanyament de Visual Trust van comprovar la fiabilitat i validesa en la creació d’imatges amb intel·ligència artificial, amb Amanda Bernal. També Junior Report va tenir un taller enfocat a identificar estereotips de gènere en el periodisme i la reformulació dels titulars sexistes., amb els dos formadors Lluís Rocas i Mireia Gimenez. I en últim lloc, l’equip de Verificat va fer el taller per la detecció de desinformació en temes científics, amb la Carla Villares.
En acabar aquests tallers es va fer un descans al pati de la fundació amb un esmorzar per tothom amb una mica d’entrepans, fruites, sucs i cafès. A més durant aquest break vam poder parlar amb algun formador i organitzador de la trobada.
A continuació els diferents centres van entrar a la sala principal i van fer una posada en comú de cadascun dels tallers que havien fet abans; uns representants de cada taller van pujar a l’escenari a explicar tot allò que havien après i creat.
Però abans d’acabar del tot va arribar el moment més esperat pels alumnes i docents: el lliurament de premis a totes aquelles escoles que havien participat amb un projecte per la jornada. Aquesta la va presidir la Maria Bouabdellah, conductora de Random SX3. Van començar amb dos accèssits amb el premi d’un diploma; després el segon premi amb un diploma i una samarreta i el primer premi un diploma, una samarreta i un kit de gravació.
I per recordar la 1a edició Esquiva fakes, busca fets van fer una foto grupal de tots els centres amb alumnes i professors que havien participat.